אלרגיה

אלרגיה למזון ו-FPIES

15.01.24
אלרגיה למזון

אלרגיה מיידית למזון היא תגובה חיסונית בלתי רצויה לחלבון הנמצא במזונות נפוצים. מדובר בתופעה שהשכיחות שלה בישראל ובעולם נמצאת בעלייה בשנים האחרונות.

האלרגנים הנפוצים בישראל הם:

  • חלב
  • ביצים
  • שומשום
  • אגוזים
  • בוטנים
  • דגים.

באלרגיה מסוג זה חשיפה למזון עלולה להוביל לתגובה אלרגית קשה ולכן יש לשאת מזרקי אפיפן/אפיפן ג’וניור בכל עת כדי לטפל בתגובות אלרגיות.

במסגרת המעקב במכון, המטופלים עוברים תבחינים עוריים, ולאחר אבחנת האלרגיה, מתודרכים בטיפול שעיקרו הוא הימנעות מהמזון האלרגני ושימוש במזרק האפיפן במקרה של אכילה בטעות של המזון האלרגני.

בהמשך מוזמנים המטופלים לתגר מזון (שבו חושפים את המטופל לאלרגן בצורה מבוקרת) לפי שיקול דעת רפואי תוך התחשבות בתוצאות הבדיקות.

Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES)

סוג נוסף של אלרגיה למזון מתבטא בתגובה מאוחרת במערכת העיכול הכוללת הקאות מרובות ושלשולים שעלולה במקרים מסוימים להוביל אף להתייבשות.

האלרגנים הנפוצים הגורמים לתופעה זאת הם: חלב, סויה ודגנים.

הטיפול במצב שכזה הוא הימנעות מהמזון הגורם לתופעה ובהמשך ניתן לבצע תגר למזון לפי שיקול הדעת של הרופא המטפל.